EMDR-TRAUMA-ZIJNSORIENTATIE

 

EMDR

EMDR is een mooi instrument wanneer er sprake is van een eenmalige traumatische gebeurtenis. Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie die aanvankelijk bedoeld is voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. De herinnering blijft maar de lading die op de herinnering ligt verdwiijnt. Daardoor kunnen huidige ervarigen weer op waarde worden geschat in plaats dat ze (onbewust) geinterpreteerd worden vanuit het traumadeel.

EMDR helpt bij het verwerken van heftige gebeurtenissen of incidenten, maar kan je ook helpen inzichten te krijgen en sterker in je schoenen te staan. Je komt er weer mee in je kracht.

 

"It takes a village to raise a child, and it takes a community to heal trauma. ... Best described by Peter Levine, an American psychologist who specializes in studying trauma, he explains that “trauma is about loss of connection—to ourselves, to our bodies, to our families, to others and to the world around us”.

 

ZIJNSORIENTATIE 

Wanneer er sprake is van vroegkinderlijk trauma (langdurig trauma vanuit de kindertijd) kiezen we voor een zijnsgeorienteerde begeleiding.

Zijnsgeorienteerde begeleiding is een benadering waarbij het zelfhelend vermogen, de erkenning dat alles met elkaar verbonden is, wordt aangesproken. Met behulp van de wijsheid van het lichaam en het bewustzijn kan de ervaren tegenstelling tussen lichaam en geest worden overstegen. Hierin ligt de sleutel om trauma’s en blokkades in beweging te krijgen, de weg naar heling worden geopend, zodat de verborgen kwaliteit in het trauma terug kan komen in het bewustzijn. 

De beleving en ervaringen van toen worden in het nu ervaren, zonder in het verhaal te hoeven gaan of het te verklaren. Alle pijn en lijden kan zo uitgroeien tot een oneindig veld van bewustzijn. Dit gewaarzijn kan worden herkend als de bron van verborgen kwaliteiten. Bijvoorbeeld het kan een vredig, waarachtig, nieuwsgierig, liefdevol of oneindig stil gewaarzijn zijn. Dit creëert een innerlijke ruimte, de vernauwing en kramp hebben hun grip op het bewustzijn verloren en andere mogelijkheden kunnen in beeld komen. De potentie van een staat van ‘zijn’ in vrijheid. 

Als de pijn heel groot is, hebben we de neiging om het te ontkennen, het te negeren of te onderdrukken. Maar ondanks de kracht van ontkenning blijft de vernauwde energie aanwezig in het fysieke lichaam. We kunnen weigeren om het te voelen, maar het lichaam en ons brein zullen het willen helen. Zo komt het op alle mogelijke manieren naar de oppervlakte. Soms komt het naar voren als fysieke pijn, soms als mentale onrust. Vaak ook zie je het hele systeem langzaam trager worden onder het gewicht van een depressie. En dat wat van binnen niet meer wordt gevoeld, wordt geprojecteerd in de buitenwereld. De wereld kan als een vijandige en gevaarlijke plaats worden.  Bij al deze ervaringen zijn we gevangen in een oneindig conflict, waarbij we afgesneden zijn van de zuurstof van bewustzijn. Met behulp van dit bewustzijn ( dat we kunnen trainen) kunnen we onszelf toestemming geven om het proces van transformatie in te zetten. 

De resonantie van de kwaliteit die in het lijden, de kramp verborgen is, beweegt zich naar de meer pure vorm zoals die in het bewustzijn naar voren komt. Het bewustzijn, onze Ware Natuur, onze essentie, bestaat uit pure kwaliteiten als vrede, liefde, eenheid, zuiverheid, waarheid. Deze kwaliteiten ondersteunen ons gevoel van welbevinden en leiden tot bevrijding en vitaliteit in het hier en nu. Deze kwaliteiten ontladen letterlijk stress. 

 

Interesse of meer informatie?

Wilt u meer informatie ontvangen? Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.

* verplicht veld