EFT Relatietherapie

Relatietherapie Breda

"Omdat inzicht alleen geen verandering brengt.” (Janov, 2000) 

 

Wat zijn relatieproblemen?

Ieder stel ervaart wel eens conflicten of een moeilijke periode. Relatieproblemen hoeven geen probleem te zijn, wanneer het tijdelijk van aard is en het weer opgelost kan worden. Wanneer je echter langdurig ruzie hebt of problemen hebt met de communicatie in je relatie, dan kunnen er ook problemen ontstaan op andere gebieden in je leven.

Je kunt je erg somber of verdrietig voelen als je relatieproblemen hebt. Je denkt veel na over de problemen en twijfelt misschien of je de relatie moet verbreken of niet. Misschien heb je gevoelens gekregen voor een andere man of vrouw of is je partner vreemdgegaan. Je hebt bijna constant ruzie over kleine en grote onderwerpen of hebt het gevoel dat je ieder een eigen leven leidt.

De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar zijn verwijderd), omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Het vraagt vaak moed om dit te erkennen. Een serieuze poging om elkaar weer terug te vinden vraagt de bereidheid om jezelf, de ander en de relatie helemaal onder ogen te komen. Ook dit vraagt moed, maar het verheugende is dat het een eerste stap kan zijn die jullie beiden de mogelijkheid geeft om helder te worden over waar het in jullie relatie om gaat. 

 

                                              

 

 

"Onze grootste vreugde en pijn"

vinden we in onze relaties met anderen.

Stephen R. Covey (auteur managementboeken)

 

Begeleiding- Behandeling – relatietherapie Breda

In eerste instantie ga ik samen met jullie opnieuw naar jullie als individu en in relatie tot elkaar kijken. Waarschijnlijk hebben jullie inmiddels oogkleppen op voor elkaar en ‘zien’ jullie elkaar dus niet. Misschien heeft één van jullie wel een heel ander probleem dat tussen jullie onuitgesproken bleef. 

Ik werk vooral met de EFT – methode (Emotionally Focused Couple Therapy), en vanuit de  zijnsgeoriënteerde coaching. Dit is een hele succesvolle manier om je door een moeilijke periode in een relatie te loodsen. Je leert jezelf te begeleiden om er op de eerste plaats weer voor jezelf te zijn en jezelf te begrijpen. Pas wanneer je echt in contact bent met jezelf kun je in contact zijn met de ander.  Vervolgens leer je je te uiten in wat je voelt en wat je verlangens zijn. Tegelijkertijd leer je werkelijk naar elkaar te luisteren zodat jullie je ook door elkaar begrepen en daardoor gehoord en gezien voelen.  De ervaring van paren, die begeleid zijn middels deze vorm van relatietherapie, is, dat er veel minder escalaties zijn. Ze ervaren een relatie, waarin ze meer zichzelf kunnen zijn en weer verbondenheid, plezier en intimiteit kunnen beleven aan elkaar. En ook beter kunnen omgaan met boosheid, conflicten, afstand en nabijheid. Er is meer rust en ontspanning.

Waarom is EFT relatietherapie in combinatie met Zijnsgeorienteerde relatietherapie zo effectief?

Gaat het in de traditionele relatietherapie vooral over de interactie tussen de partners en beter leren te communiceren volgens respectvolle spelregels, hier staat de liefde en de verbondenheid centraal. Een slechte communicatie met je partner is vaak niet de kern van het probleem, maar een symptoom. EFT relatietherapie richt zich op de essentie van je relatie, de verbinding. Zijnsorientatie richt zich in de eerste plaats op de relatie met jezelf en daardoor met de ander. Wanneer je goede maatjes bent met jezelf ben je veel makkelijker ook goede maatjes met de ander. Dit op basis van gelijkwaardigheid, autonomie en een volwassen verbondenheid met elkaar. 

D..v  EFT relatietherapie kun je erachter komen dat ruzie vaak een noodkreet is om contact te maken. Doordat we snel naar de essentie van je relatie gaan, is EFT in combinatie met zijnsgeoerienteerde relatietherapie een doeltreffende en effectieve relatietherapie.

Jullie doorlopen drie fases:

Doorbreken patronen 

We zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. We gaan eerst op zoek naar de negatieve patronen die de relatieproblemen in stand houden. We werken samen aan het doorbreken van die patronen en aan de verandering van jullie gedrag. 

Verkennen van jezelf en de ander

We geven verdieping. Nu jullie weer in gesprek kunnen komen, kunnen jullie ook weer kwetsbaar zijn en jezelf en elkaar opnieuw ontdekken. Dit geeft een nieuwe emotionele verbinding binnen de relatie, die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.

Plannen maken en tot elkaar komen

Jullie vinden nieuwe oplossingen voor oude problemen. We oefenen met de nieuwe vormen van verbinding, zodat de relatietherapie blijvend effect heeft op de kwaliteit van de relatie.

Ik maak gebruik van aanvullnde communicatie middelen vanuit de zijnsgeorienteerde visie en ben werkzaam dichtbij het Centrum van Breda. O.a  het uitwerken van een kwetsingsoefening is een belangrijk onderdeel van de therapie. Het is een manier van communiceren waar je je verdere leven op kan terugvallen indien er kwetsing speelt (iets dat onvermijdelijk is binnen relaties). En het is niet SOFT. Het is een mooie manier om vanuit oprechtheid en integriteit te vertellen wat je voelt, wat belangrijk voor je is en dat aan anderen te vertellen. Tevens leert je door deze methode beter te luisteren naar jezelf, je partner en naar anderen.

Het uiteindelijke doel van de therapie is dat jullie je eigen en elkaars behoeften en verlangens (opnieuw) kunnen zien, voelen, verwoorden en durven uitspreken naar elkaar. Dit schept de (nieuwe) verbinding die de relatie weer doet herleven en het weer op een leuke manier spannend en levendig maakt.

EFT relatietherapie is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht en uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm. Resultaten van onderzoek zijn:

EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partner relatie;

De resultaten laten zien dat er na EFT-therapie heel weinig terugval is;

EFT is effectief bij stellen uit alle lagen van de bevolking, ook bij psychische of lichamelijke klachten;

Wat kun je verwachten?

In de relatiebegeleiding werk ik overwegend met jullie beiden samen. Ik ga samen met jullie op pad en begeleid jullie samen en apart in bijzijn van de ander. Indien nodig of wenselijk soms apart (bijv om de kwetsingsoefening voor te bereiden), maar dan zullen jullie allebei een individueel gesprek hebben. 

Soms bied ik vooraf aan ieder van jullie een individuele sessie aan, om ieders geschiedenis en vroegere (hechtings-) relaties thuis goed in beeld te krijgen. Deze spelen vaak onbewust mee in je eigen relatie.

                                                                                                                                        

Praktisch

U kunt met uw partner een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsgesprek van ongeveer 30-45 minuten. Daarin bespreken wij uw motivatie voor de relatietherapie en mijn werkwijze. Er is gelegenheid voor beide partners en mij om een inschatting te maken over de samenwerking.

Binnen 24 uur ontvang je een reactie voor een uitnodiging voor dit kennismakingsgesprek.

Wat betreft de kosten hanteer ik een 3 tarieven systeem, naar inkomen.

Tarieven relatie sessies (1¼ uur) vanaf 1 januari 2013.

  • A. tot € 16.000,00 bruto per jaar* € 69,00
  • B. tot € 29.000,00 bruto per jaar* € 89,00
  • C. boven 29.000,00 bruto per jaar* € 100,00

*Alle inkomsten én bijverdiensten bij elkaar genomen, ook inkomen van de partner.

Interesse of meer informatie?

Wilt u meer informatie ontvangen? Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.