Opleiding Mindful/zijnsgeorienteerd Coachen

De opleiding voor professionals, Mindful/Zijnsgeoerienteerd Coachen wordt gegeven door het Centrum voor mindfulness Breda.

Opleider: Céline Aalders

Het is een verdiepende en professionele opleiding voor Professionals (psychologen, coaches, trainers, begeleiders en therapeuten). Het is een opleiding die gericht is op constuctieve zelfbegeleiding om vandaaruit anderen in ditzelfde proces te begeleiden.

We begeleiden onszelf allemaal op de manier zoals we vroeger door onze ouders/opvoeders begeleid zijn en hebben daarin dezelfde blinde vlekken als zij (onbewust). Wanneer je je bewust wordt van deze vaak harde manier van zelfbegeleiding kun je dit dmv de aangereikte stof (theorie en praktijk) veranderen . Dit nemen we constructieve zelfbegeleiding.

Het directe contact met jezelf en de ander (presentie) is de sleutel in het begeleiden van mensen. Heb je het verlangen om vanuit hier te leren werken met mensen, dan is deze opleiding iets voor jou.

Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf kunt zorgen

Tijdens onze opleiding tot hulpverleners krijgen we dit vaak te horen. 

Maar hoe doe je dat dan?

Tijdens deze opleiding Mindful Coachen leer je Mindfulness & Compassie toe te passen d.m.v zelfbegeleiding en daarmee het begeleiden van mensen in een individuele setting.

We begeleiden onszelf vaak op een manier die niet helpend is. De remedie hiertegen is opmerkzaamheid, onderscheidingsvermogen en concentratie (mindfulness,aandachtstraining) en het trainen van vriendelijkheid t.o.v onszelf (compassie/zijnsorientatie) en ACT. We leren daardoor onszelf aan te sturen op een manier die veel gezonder is.

De opleiding is ervarings- en vaardigheidsgericht. Het is belangrijk om inzicht te hebben in onze gewoontepatronen maar dit is niet voldoende. Dat betekent dat je niet alleen kennis opdoet maar zelf werkt met de aangeboden oefeningen. De aangeboden stof is praktisch en concreet en kun je direct toepassen in het werken met je clienten.

Door te leren werken met moeilijkheden, ze niet uit de weg te gaan maar ze ook niet vast te houden, kom je steeds meer en makkelijker in contact met jou ware aard, het zijn (zijnsmodus). Vanuit werkelijk contact met jezelf ben je in contact met jezelf en de client.  Je gaat mensen begeleiden vanuit een modus die jou energie geeft ipv energie kost. Je leert mensen zichzelf te begeiden op dezelfde wijze als hoe je dit zelf vorm hebt leren geven. 

 Concreet

 

Wat leer je?

  • Je bouwt de vaardigheid, die je hebt geleerd in de mindfulnesstraining, om jezelf op een constructieve manier te begeleiden verder uit, oftewel Persoonlijk Leiderschap.
  • Het belichamen van mindfulness en compassie naar op de allereerste plaats jezelf en daardoor als vanzelf in de begeleiding van cliënten
  • Je leert te begeleiden vanuit gemak en leert te vertrouwen op het verwerkingsproces dat als vanzelf ontstaat waardoor er steeds meer ruimte ontstaat voor ZIJN.
  • Je leert te werken met kwetsing, waarmee je relaties kunt schonen en weer verbinding met de ander ervaart en vanuit die verbondenheid de kwetsing samen kunt onderzoeken. 
  • Je leert vaardigheden om het doorvoelen van moeilijkheden stap voor stap aan te bieden wanneer het te moeilijk is om gevoelens direct via het lichaam te ervaren.
  • Mindful communiceren loopt als een rode draad door de opleiding heen.
  • Je leert de wijsheid van de eeuwenoude oosterse psychologie en de kennis van de moderne westerse psychologie te integreren in het coachen.

 

Voor wie is deze Opleiding Mindful/Zijnsgeorienteerd Coachen?

De opleiding is voor professionals die mensen begeleiden.

Hulpverleners,psychologen,  maatschappelijk werkers, therapeuten, coaches met een hulpverleningsachtergrond (bij twijfel neem contact op), praktijkondersteuners en psychosociaal werkers die hun cliënten moeiteloos willen begeleiden.  

      

Praktische informatie

12 lesdagen van 10:00 tot 17:00 uurVraag de studiegids aan

 

​Locatie

Centrum voor Mindfulness Breda

 

Studiebelasting

72 lesuren verdeeld over 12 lesdagen (excl afsluitende tweedaagse extern), 96 studie-uren (lezen literatuur, intervisie, supervisie, portfolio)

​​Wil je meer informatie neem dan contact met ons op 

 

Voorwaarden voor deelname

Je hebt een 8 weken MBSR of MBCT training of de training gevolgd die het Centrum voor Mindfulness Breda zelf aanbiedt hetgeen een combinatie is van beide trainingen MBSR/MBCT of vergelijkbaar elders.. De ervaring die je zelf als deelnemer opdoet is essentieel zodat je jou cliënten kan begeleiden vanuit een ervaringsgericht perspectief.

 

Belastingvoordeel

Als deze opleiding gericht is op je (toekomstig) beroep, dan zijn de kosten van deze opleiding in veel gevallen aftrekbaar als studiekosten. Ook andere kosten, die je maakt met betrekking tot de opleiding zijn aftrekbaar (reiskosten, boeken enz.). Het voordeel is afhankelijk van het belastingstarief waarin je zit.

 

Opleiders

De trainers/opleiders van het Centrum voor Mindfulness hebben zelf een uitgebreide achtergrond in de hulpverlening

De opleider voor de Opleiding Mindful Coachen is Céline Aalders