Mindful communiceren

 

MINDFUL COMMUNICEREN

 

De omgang met anderen is een belangrijk deel van ons dagelijks leven, we brengen veel tijd door met anderen,  met familie, vrienden, op de werkplek en in onze bredere gemeenschap. We kunnen ons gelukkig en verbonden voelen, het is echter ook vaak een bron van stress omdat er regelmatig en eigenlijk onvermijdelijk miscommunicatie ontstaat.

Deze 8 weken training is ontwikkeld om de interacties met anderen op een manier vorm te geven die meer leidt tot een open communicatie ongehinderd door automatische patronen. Het is een professionele training die je helpt om open, ontspannen én gezond te blijven en is geschikt voor iedereen.

Net als de mindfulnesstraining is de cursus ervarings- en vaardigheidsgericht.  

Onderzoek wijst uit dat trainen van mindfulness, “empathy-fatigue” en burn-out helpen voorkomen. (Karpowicz et al., 2009; Saunders et al., 2007; Shapiro et al., 2005, 2007) daarnaast blijkt dat communiceren vanuit verbinding een kalmerend effect op ons heeft en energie geeft. 

In deze cursus leer je om vanuit verbinding te luisteren en spreken. Wanneer je echt in contact bent met jezelf en hoe dit het contact met de ander veranderd. Je ervaart dat daardoor een verbinding met de ander tot stand komt die ervoor zorgt dat je als luisteraar meer bewust wordt van de eigen processen tijdens het luisteren, maar ook van de processen bij de ander waardoor het luisteren zich kan verdiepen en je er energie van krijgt. Daardoor ontstaat er ruimte waarbinnen  - zonder verwachtingen of oordelen - men kan onderzoeken, ervaren en verwoorden wat aanwezig is. De ander voelt zich buitengewoon gezien, gehoord en begrepen, wat je in deze cursus ook zelf zult ervaren. Een bijkomend voordeel is dat je het ook mee neemt in je priveleven, partner, kinderen etc... Het helpt je op die manier om open, ontspannen en in balans te zijn en te blijven. Zowel privé als in je werkzame bestaan. 

Na deze training beschik je over diepgaande kennis en ervaringen die van pas komen in al je relaties.

Deze training is een samenspel van bewustzijnswerk en vaardigheidstraining. Theorie wordt in beperkte mate aangeboden. 

 

CONCREET:

  • We ontwikkelen vaardigheden om aanwezig te blijven tijdens het communiceren
  • We ervaren meer gemak in relaties, met jezelf en met anderen
  • De verbinding met anderen, inclusief vrienden, familie en collega's, verdiept zich.
  • Relationeel vertrouwen vergroten
  • In het individuele werk met mensen neemt je empathisch vermogen toe.

Voortbouwend op de vaardigheden die zijn geleerd tijdens de MBSR-cursus, leert deze cursus je de richtlijnen die centraal staan ​​in deze cursus. Vaardigheden die je zullen ondersteunen bij het belichamen van een groter bewustzijn in interacties met anderen. De omgang met anderen is een fundamenteel en ander aspect van ons dagelijks leven, met familie, vrienden, op de werkplek en in onze bredere gemeenschap. We kunnen ons gelukkig en verbonden voelen. 

Uiteindelijk kunnen onze relaties transformeren naar een bron van verrijking en vreugde.

De 8-weekse cursus bestaat uit acht, twee uur durende sessies. 

 

WERKVORM:

We werken aan de hand van richtlijnen en levens thema's.

 

Programma:

Bijeenkomst 1: pauzeren

Bijeenkomst 2: ontspannen

Bijeenkomst 3: openen

Bijeenkomst 4: vertouwen

Bijeenkomt  5: Aandachtig luisteren

Bijeenkomst 6: Het verdiepen van de oefeningen

Bijeenkomst 7: Het werkzame bestendigen

Bijeenkomst 8: Mindful communiceren in het dagelijkse leven

 

Tussen stimulus en respons zit een ruimte en in die ruimte ligt de macht om over je respons te beslissen. In die respons ligt onze groei en onze vrijheid.

Victor Frankl

Interesse of meer informatie?

Wilt u meer informatie ontvangen? Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.

* verplicht veld